Τύφλωση ή εγκεφαλικό;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Της Ντάνι Βέργου

«Δεν έχει να αγοράσει τα φάρμακά της για το γλαύκωμα και για την πίεση. Προτίμησε να παίρνει μόνο τα αντι-υπερτασικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα ήταν να απορρυθμιστεί το γλαύκωμα. Ο οφθαλμίατρος της είπε ότι κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον με τύφλωση. "Εχω να επιλέξω αν θα πάθω εγκεφαλικό τώρα ή αν θα τυφλωθώ σε τρία χρόνια", του απάντησε».
Με αυτή τη μαρτυρία ξεκίνησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας: «Οι πολίτες βλέπουν κάθε μέρα το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς», είπε.
Επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί που διαγράφουν σημαντικές κλινικές από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ή μοιράζουν μία κλινική μεταξύ δύο νοσοκομείων που απέχουν 20 χιλιόμετρα, εσκεμμένη χαμηλή πληρότητα νοσοκομείων με σκοπό να τα κλείσουν, επισφαλείς εφημερίες για την υγεία των ασθενών, τραγικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών και πολίτες οικονομικά εξαντλημένοι σε αδιέξοδα υγείας. Τις παραπάνω επιπτώσεις από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ανέφεραν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των γιατρών και των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δ. Βαρνάβας και Στ. Κουτσιουμπέλης, εξηγώντας την πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία που έχουν προκηρύξει από κοινού για αύριο.
«Με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση οδηγούμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε υποβάθμιση, απαξίωση, διάλυση», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης.
«Οργανογράμματα φτιαγμένα στο πόδι, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ελλείψεις κάθε περιοχής», χαρακτήρισε ο Δ. Βαρνάβας τους νέους οργανισμούς (που αναθεωρούν τα πάντα από κλινικές, τμήματα μέχρι γιατρούς και νοσηλευτές) των νοσοκομείων τους οποίους ανακοίνωσε, σε απανωτά ΦΕΚ, το υπουργείο Υγείας. Αυτό οφείλεται στον «δογματισμό της μείωσης νομικών προσώπων και τώρα κλινικών, σύμφωνα με τον οποίο, τα 142 νοσοκομεία γίνονται 80. Τα πάντα προκειμένου να πιάσουμε τον μαγικό αριθμό 80 που προέκυψε από μια μνημονιακή διαπραγμάτευση».
Για να γίνει αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα και τη χαμηλή πληρότητα που η ίδια προκαλεί εσκεμμένα σε νοσοκομεία της χώρας», επισήμανε ο Δ. Βαρνάβας και πρόσθεσε: «Δίνει εντολή στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) να μην πηγαίνει περιστατικά στο νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα", αλλά να τα μεταφέρει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν" και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στραγγαλίζοντας το νοσοκομείο. Στη συνέχεια το αποψιλώνει από προσωπικό το οποίο μεταφέρει στο "Αττικόν"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου